Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Διονύσης Αυγερινός* : Το βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Σάκη Ρουβά

Σκέφτηκα να γράψω εκτενώς τις σκέψεις μου για το «φαινόμενο» Ρουβά και τις αντιδράσεις, αρνητικές αλλά και θετικές, που έγιναν γύρω από το όνομα του με την πρόσφατη βράβευση του. Ό,τι γράφω δεν είναι προσωπικό χτύπημα εναντίον του κ. Ρουβά. Γράφω μόνο γι αυτό που εκπροσωπεί.
Ο Ρουβάς έχει πάρει κατά καιρούς διάφορα βραβεία ως καλλιτέχνης, αλλά ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ (ΚΥΡΙΩΣ) ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Δεν ασχολούμαι αν έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει κ.λ.π..  Ασχολούμαι με τον ΣΤΟΧΟ του .
Αν ακούσει κάποιος τα τραγούδια του Ρουβά στο πέρασμα των περίπου 25 χρόνων καριέρας του,  θα δει ότι δεν έχουν καμιά διαχρονικότητα. Είναι τραγούδια της εκάστοτε εποχής που έχουν στόχο ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΝ, για να αποκτήσουν οι δημιουργοί και οι εκτελεστές τους φήμη και λεφτά. 1) Δεν απέχουν μουσικά και στιχουργικά καθόλου από τα αντίστοιχα χιτ της εποχής.  2) Πολλά είναι αντίγραφα ξένων της εκάστοτε εποχής.  3) Ο τρόπος ερμηνείας είναι φτιαχτός (φαίνεται ότι ο τραγουδιστής δεν έχει σχέση με αυτό που λέει).
Το πραγματικό τραγούδι δεν έχει σχέση με αυτά. Αν δει κάποιος διαχρονικά τραγούδια, μπλουζ ή ρεμπέτικα, θα δει ότι ΑΡΕΣΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ. Δεν ενδιαφέρει ας πούμε τον John Lee Hooker η τον Μάρκο Βαμβακάρη να αρέσει στο κοινό. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ. Προσπαθεί να εκφράσει τον πόνο του, τη χαρά του, την πίκρα του, τον έρωτα του, το πώς βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο .Χρειάζονται και άλλα πράγματα, όπως δουλειά, ταλέντο κ.λ.π,, αλλά πρωταρχικό και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στοιχείο νομίζω ότι είναι αυτό. Αν δεν το έχει κάποιος δεν είναι καλλιτέχνης.
 Ο κύριος Ρουβάς ήξερε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν (φάνηκε από την απάντηση του, την είχε έτοιμη), αλλά επειδή είναι businessman, πιστεύει στη διαφήμιση θετική ή αρνητική. Δεν είναι τυχαίο που αυτή την εποχή, που υπάρχει συφερτός από προβλήματα σοβαρότατα, ασχολείται τόσος κόσμος μαζί του. Ξέρει τι κάνει. Πάντα ήξερε τι έκανε. Πως αλλιώς θα άντεχε 25 χρόνια; Και άλλοι ωραίοι άντρες και γυναίκες υπάρχουν που σκούζουν καλύτερα όταν τραγουδούν, αλλά δεν αντέχουν ούτε ένα εξάμηνο σε αυτό το χώρο.
Ο κύριος Ρουβάς έχει και μυαλό και ένστικτο businessman. ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ .Ως τέτοια ιδιότητα θα έπρεπε να βραβευτεί και σε αυτόν τον τομέα να πάρει και βραβείο, που θα ήταν ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟ.


*Ο Διονύσης Αυγερινός είναι Ληξουριώτης Μουσικός. Μαζί με τον αδελφό του, Αποστόλη Αυγερινό, διατηρούν το συγκρότημα σύγχρονης μουσικής "Συνθετικοί".
Διευκρινίζουμε ότι ο Διονύσης Αυγερινός δεν αποτελεί μέλος των ΦΙ.Κ.Ο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου